Van slag door de Zomertijd?

Het is wetenschappelijk bewezen dat het permanent invoeren van onze wintertijd het beste is voor de volksgezondheid. Door het verzetten van de klok moet je biologische klok zich elke keer weer aanpassen, wat niet voor iedereen makkelijk is. Permanente wintertijd past het best bij ons dag-nachtritme en zorgt voor de minste verstoring van de slaap. Nog beter is de tijdzone van het Verenigd Koninkrijk, maar permanente wintertijd komt hier dicht bij in de buurt. In de winter krijgen mensen meer ochtendlicht en in de zomer minder avondlicht. Voor onze biologische klok hebben we juist dat ochtendlicht hard nodig. De biologische klok zorgt onder invloed van licht voor ons 24-uursritme. Veel daglicht in de ochtend zorgt voor een wakker gevoel en een goed slaap-waakritme. Zonder licht in de ochtend verschuift de biologische klok naar een later tijdstip. Dit sluit niet aan bij onze werktijden, schooltijden en andere maatschappelijke verplichtingen, waardoor je slaaptekort op loopt. Voldoende slaapDe biologische klok is essentieel voor een goede slaapkwaliteit, een goede slaapduur en voor een fit en uitgerust gevoel overdag. Voldoende slaap is op korte termijn belangrijk voor bijvoorbeeld leren, geheugen en de stemming. Op lange termijn is een goede nachtrust essentieel voor een gezond hart en gezonde bloedvaten, gezonde hersenen en een goed afweersysteem.  De Europese Commissie heeft de wens uitgesproken om de ‘zomer- en wintertijd-’schakelingen af te schaffen en alle lidstaten een vaste tijdinstelling te laten bepalen. Het voorstel ligt nu bij de lidstaten, die nog geen beslissing hebben genomen. In de tussentijd moeten we omgaan met de wissel tussen de zomer- en de wintertijd. Wat kunnen we zelf doen om zo snel mogelijk te wennen aan de zomertijd?

Zorg voor voldoende daglicht overdag.

Zorg ervoor dat je overdag, en bij voorkeur in de ochtend, lekker naar buiten gaat. Maak een wandeling en als je aan het werk bent ga dan dicht bij het raam zitten. Door het daglicht begrijpt je biologische klok dat de dag begonnen is. Hierdoor wordt de aanmaak van melatonine geremd, waardoor je minder slaperig bent en fit aan de dag kan beginnen.

 

Probeer s'avonds zoveel mogelijk licht te vermijden.

ls het donker wordt, geeft je biologische klok je hersenen een signaal dat het avond is. Je maakt het hormoon melatonine aan, waardoor je langzaam slaperig wordt en makkelijker inslaapt. Blijf niet te lang in het licht zitten, en zorg ervoor dat je hersenen in de avondstand komen. Dus ook schermen weg, lichten gedimd en je slaapkamer verduisterd.

 

Ga op tijd naar bed.

Vooral voor avondmensen is het verzetten van de klok naar zomertijd lastig. Als het normaal al moeilijk is om op tijd uit bed te komen, dan is het als de wekker gevoelsmatig een uur eerder gaat nog moeilijker. Dus blijf niet te lang op en ga op tijd naar bed, om aan voldoende uren slaap te komen.

 

Sta op tijd op.

Om zo snel mogelijk in het nieuwe ritme te komen, is het belangrijk om dezelfde bedtijden aan te houden als daarvoor.  Sta dus ook op hetzelfde tijdstip op als normaal, al is het gevoelsmatig een uur eerder. Op deze manier kom je het snelst in het goede ritme.